Sunt mai multe abateri din cauza cărora șoferilor le poate fi suspendat carnetul de conducere. Dar ce se întâmplă dacă în acest interval conducătorul auto este din nou „prins” de radar și are permisul suspendat?
Dacă un șofer este prins că a circulat cu mai mult de 50 km/h peste limita legală, permisul îi va fi suspendat.
De asemenea, carnetul de conducere poate fi suspendat atunci când șoferul e prins că vorbește la telefon în timp ce conduce.
Permisul de conducere poate fi suspendat pentru 30 de zile în următoarele situații:
Dacă în cazul situațiilor de mai sus, permisul va fi suspendat o lună, sunt mult alte care duc la interzicerea dreptului de a mai conduce timp de 2 luni.
Suspendarea permisului pentru 60 de zile se dispune dacă:
Poliția poate dispune suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile în situația în care șoferul:
Totodată, se dispune reținerea carnetului pentru 120 de zile în cazul în care șoferul:
Legislația rutieră din țara noastră prevede două situații.
În cazul suspendării permisului de conducere pentru o perioadă determinată, cu eliberarea unei dovezi înlocuitoare cu drept de conducere pentru 15 zile, suspendarea exercitării dreptului de a conduce vehicule începe în unul din următoarele cazuri:
Iar cel de-al doilea caz e acela în care se reține permisul de conducere, șoferul primind o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație. În această situație, suspendarea se calculează din ziua în care a fost întocmit procesul verbal de constatare a abaterii care a dus la suspendarea permisului.
Șoferii care urcă la volan și au permisul suspendat, fără a avea o dovadă cu drept de circulație, comit o infracțiune. Dacă vor fi prinși, riscă până la 3 ani de închisoare.
Dar, în cazul în care au o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere, cu drept de circulație, iar aceasta este valabilă, atunci fapta nu e considerată infracțiune.
Iată ce se întâmplă, de exemplu, dacă un șofer depășește cu 55 km/h limita de viteză legală și are permisul suspendat, circulând cu o dovadă înlocuitoare.
„Se reține dovada eliberată cu drept de circulație, aflată în termenul de valabilitate, și se eliberează o nouă dovadă cu drept de circulație, însă termenul de valabilitate al noii dovezi nu îl poate depăși pe cel al primei dovezi. Se aplică sancțiunea contravențională, cuprinsă între 9 și 20 de puncte de amendă și se dispune reținerea permisului de conducere pentru încă 90 de zile. Astfel, această a doua perioadă de suspendare se va adăuga la prima și cele două se vor cumula”, au explicat pentru ProMotor reprezentanți ai Brigăzii Rutiere București.
Ceea ce înseamnă că șoferul va avea două sancțiuni care se execută distinct. Astfel, dacă șoferul a avut inițial permisul reținut pentru 60 de zile pentru efectuarea unei depășiri neregulamentare, după expirarea acestei perioade, va „executa” cea d-a doua suspendare, pentru depășirea limitei de viteză cu peste 50 km/h.
Așadar, perioada totală de suspendare a permisului va fi de 150 de zile.
„Când o persoană căreia i-a fost reținut permisul de conducere pentru o faptă prevăzută cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce săvârșește, în perioada în care are drept de circulație, o nouă contravenție pentru care se dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce, perioadele de suspendare dispuse se execută distinct, fără a se suprapune”, stabilește Art 104 (2) din lega 195/2002.
Permisul de conducere se reţine de către poliţie o dată cu constatarea faptei, fără ca șoferul să primească drept de circulație în următoarele cazuri: